dakdekker

Voordelen bitumen

Bitumen wordt enorm veel gebruikt in enorm veel verschillende vormen. Dat is uiteraard niet omdat het bitumen is, maar omdat bitumen erg veel gunstige eigenschappen heeft.

Voordelen

Het grote voordeel van bitumen is dat het enorm sterk is. Daardoor is het erg geschikt om te worden gebruikt in bijvoorbeeld de bouw. De sterkte van het materiaal is ook de reden dat het gebruikt wordt bij wegen. Geasfalteerde wegen moeten namelijk per jaar een enorm aantal auto’s en vrachtwagens kunnen verwerken. Deze voertuigen zijn erg zwaar waardoor het wegdek enorm veel te verduren krijgt. Bitumen is hiervoor uitermate geschikt, en er is tot nu toe geen enkel ander materiaal gevonden wat het langer volhoud.

Daarnaast heeft bitumen een enorm grote stugheid. Het is niet kapot te krijgen. Wanneer bitumen in de buitenlucht wordt gebruikt, als bijvoorbeeld dakbedekking of als wegdek, dan krijgt het te maken met een variatie aan verschillende weersomstandigheden.

Hitte

Omdat bitumen brandbaar is, smelt het een klein beetje wanneer er een erg hoge temperatuur heerst. Maar dit zorgt er niet voor dat het bitumen kapot gaat. Daarnaast kan bitumen erg goed tegen regen, hagel, sneeuw, ijs en ga zo maar door. Na een hevige winterstorm is aan het bitumen bijna tot geen schade op te merken.

Prijs

Een ander voordeel van bitumen is de prijs. Bitumen is in vergelijking met andere materialen veel goedkoper, waardoor het op een grotere schaal kan worden gebruikt.